Mine beste tips til deg som er ny student i Bergen

For ett år siden satt jeg i bilen med pappa på vei sørover med flyttelass, fadderuke-armbånd rundt håndleddet og tusen forventninger til den nye tilværelsen som student i Bergen. Flyttet så og si alene ned, da det er vanligst å flytte til Trondheim, Oslo og Tromsø når man er fra Bønnøysund, og hadde aldri før vært i byen. Skulle ønske noen hadde tipset meg om ting som kunne være lurt å vite om som ny student i Bergen, og tenkte derfor å lage et lite innlegg nå til dere som reiser til Norges fineste studentby for å starte en ny epoke i livet - som student. 


1. Gå til innkjøp av en paraply

Regnklær er fint det, altså. Men når det regner to tredeler av året blir man fort lei av å gå med samme regnjakke hver dag. Derfor er det greiere å heller gå med de klærne man vil, men slå opp en paraply når det høljer ned. Eventuelt investere i skikkelig fine regnjakker, så man ikke går lei av oljehyret så fort. (Pst! Bergen har kanskje verdens beste utvalg i regntøy, det kommer godt med!)

2. Studentsenteret

På Nygårdshøyden ligger SIB Studentsenter. Her har de ordnet med alt man kan trenge som student! Treningsstudio, svømmebasseng, bibliotek, psykolog, lege, tannlege, barnehage og det som er. Alt ligger ikke i selve senteret, men de kan hjelpe deg med å finne de tjenestene du trenger - til studentpris.


3. Rabatt

Når pengeboka blir tynn og det går hardt utover havregrynspakken er det greit å vite at Bergen er knallgode på studentrabatter, og veldig mange spisesteder, arrangementer og butikker har gode priser tilrettelagt for oss. Husk bare på å ta med gyldig studentbevis, noen er litt strenge på dette!

 

4. Transport

De færreste studenter har tilgang på bil, og det er kanskje like greit for gatene i Bergen er et mysterie av enveiskjørt brosteinshelvette så jeg anbefaler å ta beina fatt. Det kan være lurt å investere i sykkel, da det er godt tilrettelagt for sykling og byen er relativt flat. Selve sentrum er ganske kompakt, og avstandene er ikke veldig lange. Enkelte ganger er det likevel veldig greit at bybanen svinger innom, den tar deg til sentrum og ut til BI, høyskolen og ganske snart til og med Flesland. (Husk bare at det ikke heter trikk, da får du stygge blikk fra alle kanter.)

5. Når kontoen bobler over

Har det store stipendet kommet inn på konto, eller om du har litt ekstra å rutte med er det mye gøy å ta seg til! Matmessig anbefaler jeg Matbørsen, Sumo (hot philadelphia sushi er den beste), Ruccola (Byens beste pizza! Her trenger du ikke være rik heller, veldig greie priser) og 3-kroneren. På 3-kroneren har de byens beste pølser, hjemmelagde og sykt gode etter en kveld på byen (favoritten min er ost og chilli).

Kino er også gøy, og Bergen har to store, fine kinoer rett ved siden av hverandre. Her har de ikke studentrabatt (shame on you Bergen kino), så det er en rikmannssport å gå ut for å se film. Er du milliardær anbefaler jeg å ta turen til Paradis (bybanen stopper her) og gå på 365 SPA som ligger like bortenfor bybanestoppet. De er sykt flinke og serverer dødsgod te (og jeg liker egentlig ikke te). 

6. Møbler

Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har vært på Ikea dette året jeg har bodd i Bergen, men jeg kan tippe at det er godt over 20 (no shame). Det fine her er at det går gratis Ikea-buss hver halvtime fra sentrum, og enda oftere nå på høsten når det er mange nye studenter. Er du rik har Bergen også en kjempefin Bolia i Vaskerelven, og Illums Bolighus i Strandgaten. 

7. Bolig

Vær obs på at om prisen er over 6000 er det en dårlig deal om du må dele med andre. Det er grisedyrt å bo i sentrum, men det kan finnes gode dealer! Styr unna Bergensgruppen / skjold forvaltning, de tar alt for høyt betalt og driver med lureri. Om du har muligheten, invester i egen leilighet også kan du heller selge den når du er ferdig å studere i Bergen, det lønner seg veldig!! 


8. Shopping

Torgallmenningen er hovedgaten for shopping, men med unntak av Høyer er dette kanskje gaten jeg styrer unna mest av alle grunnet utallige Unicef og røde-kors ververe. Jeg liker meg godt i strandgaten (superfin på vinterstid når de henger opp julelys), her finnes Vincci der jeg går innom månedlig (god studiemotivasjon å se alle de dyre veskene jeg får råd til om jeg legger arbeid i en god utdannelse) samt Kløverhuset med blant annet Day Birger et Mikkelsen og MAC. Det er også en mindre "strandgaten" noen gater opp fra Strandgaten, der blant annet Regn og Janne og Julia ligger, og den gaten er utrolig koselig. Kan også anbefale Åsane storsenter, da det er det eneste stedet i Bergen med Gina Tricot. Også håper jeg Zara snart åpner butikk, det trenger byen.

9. Fadderuken

Jeg håper dere alle blir med på skolenes fadderuker, for dette er tiden da man skal stifte bekjentskaper og møte nye fjes. Her blir man introdusert til byen Bergen, skolen du skal gå på og medelevene de kommende årene. Dessuten er dette en fantastisk mulighet til å finne ut hvilke utesteder du liker. I år er jeg fadder, og gleder meg masse til en uke med mye gøy!! 


Bergen er en fantastisk studentby med et unikt miljø der jeg følte meg veldig velkommen som fersk student for ett år siden. Jeg håper dere føler dere like velkommen som det jeg gjorde, og at dere finner dere godt tilrette i Norges fineste by. Velkommen skal dere være!

19 kommentarer Skjul

21.07.2016 kl.13:48

Bra innlegg!

BTW: det er ginatricot på vestkanten og sartor senter
INE KRISTINE

21.07.2016 kl.14:12

Anonym: Tusen takk! Og takk for tips, det visste jeg faktisk ikke ??

21.07.2016 kl.14:18

Bra innlegg Ine!
INE KRISTINE

21.07.2016 kl.21:55

Anonym: Tusen takk! Setter stor pris på tilbakemeldingen, gøy å høre det falt i smak :)

21.07.2016 kl.19:15

haha skulle si det samme, også har de message som har utrolig mye fint også på både vestkanten og sartor!
INE KRISTINE

21.07.2016 kl.21:55

Anonym: Message har jo utrolig mye fint, får ta meg en tur til vestkanten eller Sartor hører jeg! Haha :-) Tusen takk for tips iallefall!
Vilde

21.07.2016 kl.20:48

Så bra innlegg! Jeg er fra Bergen selv og det er mange av de spisestedene jeg ikke har hørt om en gang, haha. Nå er jeg ikke den flinkeste til å være turist i egen by heller da..

Forresten burde du prøve ut en liten café som er til høyre i gata hvor fløibanen starter. Det er ned en liten steintrapp og har noen små hvite bord utenfor, har hørt det er veldig koselig der!
INE KRISTINE

21.07.2016 kl.21:53

Vilde: Tusen takk! Haha så gøy å høre, har jo hatt en del besøk dette året jeg har bodd i Bergen så har gått en del ut for å spise, helt sikkert derfor jeg vet om litt. Det skal jeg teste ut, har faktisk blitt tipset om den tidligere så nå må jeg faktisk ta meg sammen og ta turen bort :-) Høres jo superkoselig ut!
Marianne

22.07.2016 kl.21:25

Et veldig bra innlegg med masse gode tips for studenter i Bergen :D kommer fra Bergen selv, og er student, så jeg visste allerede om det meste. Men helt genialt for nye studenter i byen å vite om de ulike tingene du nevner :D
INE KRISTINE

23.07.2016 kl.00:54

Marianne: Så bra å høre du synes det var bra! Utrolig gøy å høre :D
Hanne

22.07.2016 kl.22:49

Nå gleder jeg meg til å bli student i Bergen! Tusen takk! Hva studerer du? :)
INE KRISTINE

23.07.2016 kl.00:55

Hanne: Så gøy å høre du gleder deg, det burde du absolutt! Jeg studerer internasjonal markedsføring på BI Bergen :) Hva skal du studere da?
Ingvild

25.07.2016 kl.22:18

Åh, dette innlegget passet veldig bra! Flytter alene fra Kristiansund til Bergen for å studere om 2 små uker:). Veldig spent men gleder meg mye og! Virker som en fantastisk studentby!
INE KRISTINE

26.07.2016 kl.10:51

Ingvild: Så bra du likte det, gøy å høre! Bergen er fantastisk, gled deg masse og velkommen skal du være!
livsstilsvalg

29.07.2016 kl.00:47

Åh, så flott å lese :D Flytter selv til bergen nå, fra Mo i Rana :)
Anonym

13.08.2016 kl.23:36

Hei, det med at skjold forvaltning driver med lureri, leide du hos de og opplevde det selv? Jeg leier hos de nå, og føler jeg har havna i en dårlig situasjon fordi jeg ikke leste og forsto kontrakten godt, men tok forhastede beslutninger. :(
INE KRISTINE

21.08.2016 kl.13:57

Anonym: Heisann du! Altså, de svindler deg ikke og er ikke forferdelige, men tar en latterlig høy leiepris for dårlig kvalitet. Leier ut leiligheter med mugg og vannskader og sier de skal fikse det, men det skjer aldri. Rotter i veggene var et stort problem der jeg bodde, blant annet...

Man må mase på de for alt, og hadde jeg ikke skrevet 10000 mails om å få tilbake depositumet mitt vet jeg ikke om jeg enda hadde fått det... Bare vær obs på det og streng med de over Mail, og si fra så fort noe ikke er som det skal være, så skal det gå fint :)
Gunn Elise

30.08.2016 kl.17:44

Hei, har samme problem som deg. Trodde ærlig talt at det var jeg som hadde skrevet den kommentaren. Vi sliter med en leilighet som er leid ut av skjold forvaltning, og vil ut herifra. Det er mange forskjellige grunner til det.

Og til Anonym.. du er ikke alene!

Hva gjorde du Ine Kristine, fikk du flyttet ut? Hvordan gjorde du det? Takk for all tips.
INE KRISTINE

30.08.2016 kl.20:48

Gunn Elise: Hei! Syns oppriktig synd i deg, vet det er en utrolig kjip situasjon... Jeg holdt ut hele året kontrakten min gjaldt, og flyttet ut så fort den gikk ut nå i sommer. Men om det er kritikkverdige forhold mener jeg man skal kunne bryte kontrakten underveis i året, ville undersøkt dette nærmere om jeg var deg! Husk også at du alltids kan leie ut leiligheten selv, også få noen andre til å ta over leien for deg - om du sier fra til leiefirma om det :-) Dette gjorde han ene jeg bodde med i fjor. Men det er også kjipt å leie ut noe man selv ikke kan gå god for, så skjønner det er utrolig vanskelig på sin egen måte. Håper det order seg for deg! Stor klem <3

Skriv en ny kommentar

hits