Mine beste tips mot eksamensangst

Først og fremst kan jeg starte med å fortelle at jeg alltid har vært skoleflink og gjort det ganske bra fra første skoledag i 1. Klasse på barneskolen. Da vi begynte å få karakterer på ungdomsskolen var det skuff å få 5, og jeg gikk ut ungdomsskolen med 5,5 i snitt. Så kom VGS og min første eksamen var muntlig naturfag. Jeg fikk totalt hjerneteppe, gråt i 30 minutter mens sensor prøvde febrilsk å trøste meg og faglærer kjeftet på forbannet norsk-russisk haha, kjempegreier. Trodde jeg skulle stryke, men hadde visst fått ut nok ord til å stå. Hvordan det skjedde er fortsatt et mysterium for meg den dag i dag. Likevel ble drømmen om å gå ut med et stjernevitnemål knust allerede etter første eksamen, på tross av gode karakterer gjennom de resterende årene. 

På grunn av dette første møtet med eksamen fikk jeg totalt eksamensangst og ville nok heller løpt 10 maraton enn å møte opp på de resterende eksamenene jeg hadde de tre årene på videregående. Jeg skalv, fikk hjertebank og kunne kaldsvette en hel uke i forkant av eksamenstrekk - jeg hatet det! Sisteåret kom jeg opp i muntlig historie, og var bestemt på å levere bedre enn min første muntlige eksamen på tross av fullstendig panikk. Fikk toppkarakter og kunne gledelig gå høyere utdanning i møte med litt mindre angst enn tidligere! 

Så startet jeg på BI og ble klar over at første skoleår skulle vi ha 8 eksamener. Da hadde jeg rett og slett ikke noe annet valg enn å legge fra meg angsten, kunne tross alt ikke gå rundt med hjertebank hele studieåret. Det ville jo vært fryktelig slitsomt, haha. Jeg har lagd meg en god sjekkliste med tips som funker for meg når det kommer til å roe eksamensnerver, og tenkte å dele disse med dere i disse eksamenstider! 

No shit Sherlock - sier du kanskje. Men dette er det beste tipset av alle! Jeg startet 1 og en halv måned før første eksamen i år og det kjentes utrolig deilig å kunne møte opp på eksamen å virkelig kjenne at "dette kan jeg". Da spiller det ikke så stor rolle hvilket tema som kommer opp, fordi du kan pensum. Prioriter å lær deg litt av alt, sjekk læringsmål og øv på gamle eksamensoppgaver. 

Før jul gikk jeg på skolen 07:30 og leste til 23:00 om kveldene, så var det hjem, sove, og opp på likt neste morgen. Det var ikke en god idé! Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke fikk med meg halvparten så mye som jeg burde på den tiden, fordi det gikk i surr i hodet mitt av å sitte så lange dager. I år har jeg vært flink til å jobbe kortere men mer intenst, og flink til å bytte miljø. Har lest på stille lesesal, åpen lesesal, med venner, i parken, hjemme og på Café. Det er utrolig greit å bytte litt.

Dessuten har jeg merket så viktig det er å heller sove litt lenger på morgenen sånn at jeg ikke ender opp med å bruke de første timene på å gjespe og å være trøtt (sånn som før jul da jeg våknet 06 hver morgen). Da sover jeg heller til 08, drikker rikelig med kaffe og er opplagt hele dagen. Spis godt, og kos deg med lesingen! Du skal trolig jobbe med dette om noen år, så litt greit å være interessert i det du holder på med. 

Har jeg lest for lite og er skikkelig stressa er det beste tipset jeg selv bruker å tenke på "det store bildet". Det er kun én eksamen av mange her i livet, og den skal basically teste det du har lært gjennom semesteret, ikke hva du har pugget de siste 48 timene. Gjør jeg mitt beste er det bra nok, og må jeg ta den opp er det ikke krise. Faktisk, om jeg må ta den opp har jeg jo et bra utgangspunkt i det at jeg allerede har lest ganske mye på pensum! Det er ingen som stryker med, selv om man stryker, tenker jeg da. Selvfølgelig er denne tankegangen kun i krisesituasjoner, og ikke den beste tanken å tenke på lang sikt da den roer meg litt for mye ned haha. Men gull verdt på bussen på vei mot eksamenslokalet med klump i halsen og tusen begreper i hodet. 

På eksamensdagen er det verste jeg vet når jeg kommer på bussen og alle rundt meg står å repeterer pensum så jeg kan høre det. Det jeg ikke kan på det tidspunktet kommer jeg heller ikke til å lære meg på en busstur, og når jeg hører på samtaler om pensum begynner jeg bare å tenke at "shit, hva sa hun nå?? Det begrepet har jeg aldri hørt før, KAN JEG INGENTING NÅ ELLER??". Mitt beste tips er å høre på musikk, lukke ørene for samtaler om pensum og heller ikke diskutere det med noen de siste timene før eksamen. 

Hver morgen på eksamensdagen, like før jeg skal gå ut døra, skrur jeg på Temperature av Sean Paul og danser med 100% innlevelse. Dette har blitt et rituale og det roer nervene mine veldig! Jeg føler meg som en konge og får selvtillit til tusen av den sangen, fordi den er skikkelig gammel og minner meg om glanstiden på ungdomsskolen. Har du en sang som gir deg en boost anbefaler jeg å teste det ut! Har likevel forståelse for at ikke alle er helt på dansærn klokken 07 på morningen. 

Har dere noen gode tips å dele med meg?

2 kommentarer Skjul

Susanne

25.05.2016 kl.12:32

Flotte tips ! Kom faktisk opp i historie muntlig selv siste året og det gikk like bra :) Jeg prøver ( med trykk på prøver her ) og være flink til å ta pauser og få frisk luft dersom det er mulig. Jeg blir skikkelig tung i hodet av å sitte inne hele dagen, selv om det er det man egentlig må...
Thea

25.05.2016 kl.14:57

Kjempegode tips! Veldig inspirerende :) Lykke til med alle eksamene dine, gleder meg til å høre hvordan det gikk :)

Klem Thea

Skriv en ny kommentar

hits