Smågodtprat

Som dere sikkert har fått med dere startet Rema og Kiwi denne uken priskrig, og denne gangen var det smågodt og sesongvarer til påske det ble dumpet priser på, - og Norge gikk amok. Jeg var nok ikke alene som student med å tenke at dette var supert, så kunne til og med vi med dårlig råd unne oss noe godt til helgen, for ikke å glemme appelsiner, pølser og ketchup! Men jeg klarer ikke la være å la meg provosere av uendelig med negative kommentarer og debattinnlegg om dette på nettet. Fedmeproblemet blir trekt frem, "vi får i oss for mye sukker" og "prisene på godteri burde være skyhøye".

Så unnskyld meg kjære Norge men eier vi ikke selvkontroll? Du bestemmer da vel selv om du vil kjøpe et eple eller 10 kilo smågodt i butikken, gjør du ikke? Dumping av priser er i seg selv ikke en bra ting. Prisene er satt av en grunn, og produsentene ønsker å opprettholde status på varene de legger arbeid i. Men konkurranse er bra, det er viktig og nødvendig også i matvarehandelen. Men alle i dette landet vi bor i har ikke like god råd, og for noen familier kan prisdumping bety at barna for første gang får påskeegg til påske, eller en kvikk lunsj på toppen av påskefjellet. Og da regner jeg med det ikke er disse familiene som lirer av seg at de skulle ønske godteri var skyhøyt prissatt. 

Jeg kjenner det irriterer meg grundig når helseguruer, nettaviser og facebook i disse dager oversvømmes av forstå-seg-på'ere som kritiserer matbutikkenes latterlig lave priser på godteri. Som om en pose smågodt vipper landets helse rett vest. Priskrig varer ikke evig, og en pose smågodt gjør deg like lite usunn som en salat gjør deg sunn. Det handler om hverdagen, og hva du putter inn i kjeften resten av året - ikke disse dagene før påske med billig snop. La nå folket fylle en pose og tenk heller over om du skal ta det eplet om det er viktig for deg å ikke kjøpe prisdumpede varer. 

Og såklart er det viktig at matvarekjedene er med på å holde konkurransedyktige priser på frukt, grønt og sunn mat, men det synes jeg også at de gjør - året rundt. Så da synes jeg slett ikke det er på sin plass å legge skylden på dem når det for en stund er gi-bort-pris på den mindre sunne delen av sortementet. Vi er forbrukerne, det er vi som er kundene, og det er du og meg som bestemmer hva vi legger i handlekurven, - ikke Rema og Kiwi. 

Jeg syns det er utrolig hvilke problemer nordmenn sliter med å leve med; For vi husker vel alle smørkrisen i 2011, eller som før sist jul da jeg leste (kilde) at det finnes mange som synes Ribba er for billig til å være julemat? Også nå da, når vi legger skylden på Rema og Kiwi for Norges folkehelse og fedmeproblem, fordi prisene på godteri er for lave at vi tydeligvis ikke klarer styre unna smågodtespadene. 

Det er mer enn nok av problemer i verden å bry seg med, enn at det er for billige varer i butikken. Våkne opp kjære I-land. 

5 kommentarer Skjul

Thea Linni

11.03.2016 kl.08:58

Ganske spesiell situasjon må jeg si! Husker broren min løp til butikken så fort han fikk vite det, haha. Må bare si at du har en helt nydelig header!
Julie

11.03.2016 kl.09:13

Bra skrevet!! Er så LEI av alle som skriver disse annonsene sine, klagene og kommer opp med hvor usunne vi er... Hvor ofte har vi slike salg? Er ikke sånn at det skal være sånn for alltid ... Synes det bare var gøy! Så sparer en haug av oss penger til helge godisen :)
abc

11.03.2016 kl.11:29

Folk mener vi ikke har evnen til å velge et sundt alternativ. Men å velge hvem som skal styre hele landet, det evner vi fint til.
Kine

11.03.2016 kl.12:29

Endelig noen som sier det som det er!!! Utrolig bra skrevet.
Bella Hope Pedersen

11.03.2016 kl.13:33

Haha, hele greia er bare rar..folk er jo ikke forpliktet til å kjøpe godteri.. Og syns det er utrolig teit at folk begynner å snakke om at vi får i oss for mye sukker. Det er jo ikke for resten av året det er så billig.. Jeg måtte jo selvfølgelig kjøpe litt jeg også, hihi! Men det var nesten ingenting igjen, flaks i uflaks :P

Ønsker deg en fin dag videre :)

Skriv en ny kommentar

hits