Hvordan få seg jobb

Helt siden jeg startet å blogge har jeg fått spørsmål fra lesere som lurer på om jeg har noen tips til hvordan dere kan få en jobb. Nå har jo jeg jobbet i mange år, og har nettopp vært gjennom en søkeprosess selv, så tenkte det kunne være en fin anledning til å endelig dele mine erfaringer!


 

CV + Søknad

Sørg for å ha en ryddig og oppdatert CV, og skriv en personlig søknad til stedene du ønsker å jobbe på. Ikke skriv én felles søknad, der du typ skriver: "Til den det angår, søker jeg jobb hos dere. Jeg kan alt fra selge mat til å jobbe med klær og mote." Det var iallefall no go da jeg jobbet i butikk selv og vi mottok søknader. Det blir veldig upersonlig og det virker som søkeren har delt ut en million søknader, og selv om du kanskje har delt ut tusen søknader vil du ikke at det virker sånn på de du søker hos.

Sørg også for å få attester på stedene du har jobbet tidligere, og spør tidligere sjefer om de vil være referansepersoner for deg. Da kan du skrive de opp på CV'en din og de du søker jobb hos kan ringe de opp og spørre hvordan du var å ha som ansatt. For meg har dette vært avgjørende for å få jobb, da tidligere sjefer har skrytt meg opp i skyene! Det er jo utrolig hyggelig, og de jeg søker jobb hos får et bredere bilde av meg som person. Her er litt av min CV (har tatt bort telefonnummer, men det er såklart med når jeg leverer ut CV)ENGASJER DEG

En jobb vil som regel ikke falle ned i fanget ditt uten videre. Se på ledige stillinger på Finn.no og NAV.no. Der legges ledige jobber ut og du kan filtrere ut geografisk hvor du ønsker jobb, hvilke typer jobber du ser etter og om det er heltid, deltid osv. Gå rundt på stedene du kunne tenke deg å jobbe på og hils på daglig leder, ta gjerne med CV og presenter deg. Ingenting er så bra som å vise engasjement overfor arbeidsplassen du ønsker.

THE INTERVIEW

Blir du invitert til intervju har du fått en sjanse til å overbevise arbeidsgiver om at du er best for stillingen. Førsteinntrykk er alt, så kle deg opp ordentlig, sørg for å være fresh og pass på å ha et godt håndtrykk. Det værste jeg vet er å hilse på folk med halvslappe håndtrykk som såvidt klemmer om fingertuppene. Se folk inn i øynene og vis deg fra din beste side. Smil, vær åpen og pass på å få med deg det som blir sakt. Mange ganger kan man være ganske nervøs for hvordan man selv fremstår at man helt glemmer å følge med på det som blir fortalt, det er ikke så lurt. 

Unngå å snakk om ting du ikke kan, og fokuser heller på hva du faktisk kan. Vet du at du skal reise bort den nærmeste tiden trenger du ikke å starte intervjuet med å fortelle det. Har du søkt arbeid mange andre steder kan du prøve å unngå å fortelle det, her er det viktig at arbeidsgiveren du er på intervju med forstår at du virkelig ønsker den jobben du søker på hos dem, og ingen andre. 

Blir du invitert på gruppeintervju er du heldig, da det er en intervjuform der man får observere andre snakke med arbeidsgiver før man selv åpner munnen. Her kan man se hvordan arbeidsgiver stiller spørsmål, og høre hva andre stiller opp med i forhold til deg. Dette kan bygge opp og bryte ned selvtillit, alt ettersom. Har du null erfaring fra før kan det være skummelt å høre andre fortelle om x antall år i jobb med arbeidserfaring, men ikke vær redd. Alle må jo starte et sted, og det er nok flere enn deg som starter på "bunn".
LURT Å TENKE PÅ

Om du blir tilbudt jobb er det viktig å få en kontrakt før du begynner å jobbe, der er det lurt å lese den grundig før du takker ja. Her står det om lønn, ferie, regler ved sykdom, overtid, om bedriften er knyttet til tariffavtalen og andre veldig viktige ting. Ha alt avklart på forhånd, og meld deg gjerne inn i et fagforbund. På den måten er du sikret om noe skulle skje, og du får dessuten gode forsikringer! Husk også at om du ikke blir tilbudt jobb er det mest sannsynligvis ikke noe galt med deg personlig, men mange gode søkere som stiller sterkere i form av arbeidserfaring og utdanning. 

Viktigst av alt; Ikke gi opp! Det er nok en jobb der ute for deg, det kan bare ta litt tid før du finner den. Masse lykke til, og kos dere i jobb <3


Noen tips som hjalp deg?

10 kommentarer Skjul

Henriette Celin

19.10.2015 kl.11:36

Et veldig fint og nyttig innlegg! jeg holder på å sende ut mange jobb søknader for tiden. Da skriver jeg ikke som du sier, en og samme søknad, jeg skriver en for hver jobb jeg søker på. Og det tar tid, men det er bare sånn man må gjøre det (: ellers har jeg fått beskjed fra Nav at man må skrive den jobben man nylig har gjort øverst, også eldre under. Vet ikke om du har hørt det og? kan være jeg/de tar feil da ;-P
Iselin Renée

19.10.2015 kl.12:11

Gode tips :)

19.10.2015 kl.12:32

Gode tips :) Skal selv søke jobb snart (er i permisjon). Vet du om det er lurt å søke nå, eller om jeg bør vente til permisjonen er ferdig (januar)?

Liten pirk; man skal skrive "2015 -" dersom man ikke er ferdig :)
INE KRISTINE

19.10.2015 kl.16:47

Anonym: Takk for pirk, så kan jeg rette opp i det! Når det kommer til når du bør søke jobb er jeg litt usikker, men om jeg hadde vært arbeidsgiver ville jeg nok vist mer interesse for en søknad fra en person som er tilgjengelig på dagen, enn en søker som er tilgjengelig om noen måneder :-) Så jeg ville kanskje ventet, men det er aldri for tidlig til å begynne å sjekke litt rundt og se hva som er tilgjengelig på nettet!
INE KRISTINE

19.10.2015 kl.16:48

Bergensergenser: Så bra du likte innlegget! Når det kommer til oppsettet av CV tror jeg ikke det finnes noen fasit, har sett mange ulike "modeller" og tror det viktigste er at den er ryddig og oversiktlig :) Har jo tross alt fått jobb selv om jobbene mine står med eldre øverst og nylig nederst!
Henriette Celin

19.10.2015 kl.16:49

SV: Oja, okei. Ja, det har forsåvidt jeg også. Så da var det vel ikke så viktig heller ;-P
Sentrumjenta

19.10.2015 kl.17:26

Kjempe herlige tips!!!:D ha en strålende dag:)
Henriette Svela Sandven

19.10.2015 kl.20:21

Gode tips, mange ting jeg ikke har tenkt over! <3 Fin blogg du har!

19.10.2015 kl.20:29

Takk for svar :)

Sjekker jevnlig, men lite ledig, dessverre. Håper det er mer ledig til året :)
Sarah

11.08.2016 kl.14:03

Så utrolig fin post med mange nyttige tips. akkurat det jeg trengte nå!

https://nyitigerstaden.wordpress.com/2016/06/28/tjen-ekstra-penger/

Skriv en ny kommentar

hits