Studieteknikktips

Mange med meg holder i denne tiden på å komme i gang med studier og mange starter på høyere studier for første gang. På videregående er det alltid noen som passer på at du gjør det du skal, kjefter på deg når du ikke har gjort leksene dine og maser på deg for at du skal gjøre det best mulig. For mange kjennes nok friheten som kommer med høyere studier som en utrolig lettelse, nå kan man studere når én vil, så mye én selv vil og bli akkurat så god som én selv legger opp til. På den andre siden av saken kommer det et enormt ansvar for at dette skal lykkes, og for at du skal klare å komme gjennom bachelor eller masterstudiene med best mulig resultat. 

Har fått forespørsel om å skrive et innlegg med mine beste studietips, og tenker at det kan være greit å dele hvordan jeg tenker å jobbe gjennom disse tre årene for så å kanskje få tilbakemeldinger fra dere på hvordan dere studerer best? Setter stor pris på å få høre gode tips tilbake også! 

 

1. SØVN

Kommer nok aldri til å få påpekt hvor viktig nettopp dette punktet er. Pass på å få lagt deg (og at du har lagt fra deg mobilen/boka/hva enn det måtte være) minst 8 timer før du må våkne. Det er liten vits i å gå på forelesning om du ikke er uthvilt nok til å følge med og være energimessig på topp. Dessuten er det deilig med hvile, og en burde få nok søvn!

2. NETFLIX IS NOT YOUR FRIEND

Jeg kjenner tanken: "Skal bare se én episode før jeg begynner med leksene" og det er aldri en god idé. Sett serien du liker så godt på vent og om det er virkelig vanskelig anbefaler jeg egentlig å si opp abonnementet. Netflix stjeler så utrolig mye verdifull tid, og kan fort bli årsaken til at du ikke rekker forberede seg så godt som du burde.

Her kommer egentlig mobiltelefonen også inn, skru den på flymodus og legg den vekk. Det vil gi konsentrasjonen din en mye enklere jobb!

 

3. FØR OG I FORELESNING

Før forelesninger er det greit å forberede seg godt, så har du kontroll på hva timene skal dreie seg om og kan kanskje tilogmed svare på noen spørsmål stilt i klasserommet. Skumles pensum, marker det du finner viktig (ikke for mye, maks 15% av hver side om ikke mister det effekten) og skriv et sammendrag der du fyller inn alt du har markert. Om foreleserne legger ut powerpoints på nettet noen dager i forveien pleier jeg å se gjennom hele powerpointen og skrive den ned i et word-dokument, slik at når forelesningen begynner kan jeg legge til nye notater (gjerne i en annen farge) og slipper å stresse med å skrive ned alt foreleseren sier. Dette fikk jeg tips av Ida om for flere år siden, og er til stor hjelp!

4. SMÅLES

Dette høres kanskje kjempenerdete ut men jeg liker å lese litt pensum før jeg legger meg. Jeg har valgt et studie jeg synes er utrolig spennende, og da finner jeg mye av pensum interessant og føler jeg får tjuvstartet på kapitler når jeg skumleser litt for meg selv på kveldene. 

 

5. LIVSSTIL

Jeg for min del elsker frokost og kunne spist frokost til alle dagens måltider. Det er likevel mange som ikke er så alt for glade i frokost, og det er her mitt kanskje enkleste tips kommer inn; Spis frokost før studiedagen starter! En enkel måte å holde konsentrasjonen oppe og for å ha energinivået oppe gjennom forelesningene. Har du lange dager kan det være greit med noe frukt, snackgrønnsaker eller nøtter gjennom dagen for å gi blodsukkeret et kick! 

Studiehverdagen kan ofte ende opp i dag på dag på en stol i lesesalen. Gå ut, trekk luft, rør på kroppen og gjerne legg inn noen faste treningsrutiner for å holde hjernen i toppform. Skal ikke begynne å ramse opp alle fordelene med trening for det vedder jeg på dere vet fra før, men likevel må det sies: Rør på kroppen!Tross mine "study hard or die trying"-tips vil jeg påpeke at dere ikke må glemme å ha det gøy, studietiden er ikke bare til for studier men også for å bli kjent med mange nye fjes, knytte kjennskap med kontakter som kan bli viktige senere og for å ha en motvekt av avslapping med venner når hodet kjennes litt for fult av fagstoff. Ha det gøy, ta en fest og nyt studietiden - den kommer som regel kun en gang i livet! 

Hva er dine beste studietips?

3 kommentarer Skjul

Karina Larsen

19.08.2015 kl.11:16

Utrolig bra innlegg :) Jeg liker godt å lage tankekart også, gir meg god oversikt med få ord.
Kat

19.08.2015 kl.12:36

Så mange flotte tips :) ha en strålende dag!
laylow x 👀

19.08.2015 kl.13:33

Flotte tips ☆

Skriv en ny kommentar

hits