Hva skal du bli når du blir stor?

Jeg er så himla dårlig til å ta valg. Eller nei, det blir feil å si. Jeg er ikke dårlig til å ta valg, for når jeg først tar valget er det som oftest et bra valg jeg har endt opp med, men jeg er så sinnssykt dårlig til å bestemme meg for hvilken mulighet jeg skal ta. Det begynte når jeg var liten, spørsmålet: Så, hva skal du bli når du blir stor da? Og når jeg var mindre var svaret lett: Jeg skal bli popstjerne. Eller, jeg skal bli skuespiller. Men jeg er ikke helt der enda. Jeg sluttet på en måte å være der da jeg tok valget å begynne på studiespesialiserende istedenfor dramalinja i Trondheim da jeg gikk i 10. Klasse. 

Så har jeg svart: Jeg skal bli pilot. Og den drømmen varte ganske lenge egentlig, helt til jeg kom hjem fra sykehjemmet med astmamedisin og nok en drøm i vasken. Jeg synes det er latterlig vanskelig å ta et valg som skal prege resten av mitt liv nå når jeg er bare 17 år gammel, for jeg vil jo så gjerne velge rett. Et av mine største mareritt er å våkne som 45 år gammel frisør (eller noe annet) å tenke at: Det var hjernekirurg jeg skulle blitt også ikke ha nok tid til å få den utdanningen jeg trenger før jeg er pensjonist. Vi får streng beskjed av våre foreldre at vi ikke får ta tattoveringer når vi er så unge, fordi det vi synes er kult når vi er 20 kanskje ikke er så kult lenger når vi er 60. Men å velge utdanning når vi er 20, det skal vi. 

Jeg er flink til å skrive, jeg er flink i engelsk, jeg har blitt god i matte, jeg kan markedsføre produkter, jeg kan ta bilder som ser fine ut, jeg er kreativ, jeg er flink til å bruke penger, jeg kan grunnleggende mye om sminke, parfyme og hudpleie. Jeg er flink til å stå opp, om klokka er 07 på morgenen eller 04 på natta, når alarmen ringer er jeg oppe og klar for alt. Jeg kan en hel del, men det gjelder å få så mye som mulig av dette ut i arbeidet jeg skal drive med de neste 40, 50 årene. 

I dag slo det meg litt som lyn fra klar himmel at jeg trenger ikke velge yrke akkurat nå. Jeg trenger ikke planlegge hvor jeg skal jobbe, men jeg trenger en start. Derfor har jeg nå bestemt meg for å studere ledelse etter VGS. Det er en utdannelse som kommer godt med uansett hvor jeg vil jobbe. Om jeg blir leder på Bunnprisen noen hundre meter unna huset vårt, i en barnehage, i Statoil eller i Coca-Cola, det spiller ingen rolle akkurat nå. Jeg trenger ikke vite det. Alt jeg vet, er at jeg vil ta en utdannelse som jeg kan få bruk for i omtrendt alle yrker, og som gir meg et veldig godt grunnlag med studiepoeng i pose og sekk og en mulighet til å en dag lede noe. 

Så var det studiested, og i Norge kan man ta bachelor og master i både Trondheim, Oslo og Bergen. Men drømmen akkurat nå, er å starte utdannelsen i trondheim, for så å ta mastergraden i ledelse i San Fransico, New York eller Los Angeles. Tenk å bo i USA, lese til prøver med Golden Gate bridge i bakgrunnen eller øve på fremføringer etter en dag på stranda utenfor L.A. Eller kanskje forelsker jeg meg helt i New York i sommer, og velger å studere der. Ikke vet jeg, men jeg vet at jeg har funnet en kurs, og jeg gleder meg til å begynne.

Hva skal du bli?

15 kommentarer Skjul

Lotte Cornelia Ninja Fagerheim

10.03.2014 kl.17:01

Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver! Å skulle ta valg som har stor betydning for fremtiden er alltid skummelt, men det går som regel bra :)
Julie

10.03.2014 kl.17:35

Målet mitt er å enten bli politi eller noe innenfor militæret :) håper jeg når en av målene en dag i framtiden! Lykke til med valgene du også 😃
INE KRISTINE

10.03.2014 kl.17:38

Julie: Så spennende, lykke til du også!
Maja Næss

10.03.2014 kl.17:41

Jeg skal bli barnepleier! :)

10.03.2014 kl.17:44

Det var et veldig bra innlegg, Ine kristine! Bra skrevet!!
Lotte

10.03.2014 kl.18:13

Du er virkelig flink til å skrive! Det er noe ved alle innleggene dine, jeg får lyst til å lese de :)

Jeg tror du ville blitt dyktig innenfor en jobb der du skal skrive! Men du må jo finne en jobb du vil trives med!

Jeg går i 1 klasse på idrettslinje og vet jeg skal bli sykepleier, akuttsykepleier, og jobbe på Ullevål. At jeg vil bli sykepleier har jeg visst en stund, men hvor poppet plutselig opp :) Jeg har også veldig lyst å jobbe med barn i fattige land, som sykepleier da! Og jeg gleder meg skikkelig til å ut i arbeidslivet, selvom det nå er 5-6 år til :(

Håper du finner ut hva du vil! Lykketil :)

Bloggen din er super! Fast leser!
charlotteahk

10.03.2014 kl.18:15

operasjonsykepleier :)
qaroline

10.03.2014 kl.18:42

frisør
INE KRISTINE

10.03.2014 kl.18:46

Lotte:Tusen takk, utrolig gøy med ros for skrivingen! Om jeg kunne kombinert alt jeg kan, hadde det vært perfekt, men vi får se da, tiden vil vise :-D Så heldig du er som allerede har funnet ut akkurat hva du vil, misunner deg det! Lykke til du også :-) Klem til deg!
INE KRISTINE

10.03.2014 kl.18:46

charlotteahk: Åå så spennende!
INE KRISTINE

10.03.2014 kl.18:46

qaroline: Hahaha <3
Tonje

10.03.2014 kl.18:48

Jeg har i alle år villet bli lege, men har alltid tenkt at jeg er altfor dum til det. Men nå har jeg begynt på veien, så satser jeg på å være utdannet lege om en 10 års tid :) Hvis ikke det blir slik vil jeg studere biokjemi og bli forsker
:)

10.03.2014 kl.20:49

Har enda ikke bestemt meg helt, men branndame har jeg bestemt meg for å bli. Men tingen er den at jeg vil ha to jobber, der jeg jobber som branndame ved siden av. Kreftsykepleier er faktisk noe jeg vurderer sterkt! Flygeleder og advokat har også falt seg inn i tankene mine flere ganger, men jeg er enda ikke helt sikker jeg, hehe:)
Anine

10.03.2014 kl.21:10

Min drøm er å bli marinbiolog
Maren

10.03.2014 kl.23:16

Åh så bra at du hvertfall har bestemt deg for studie! Jeg kjenner meg godt igjen i hva du skriver - det er ufattelig vanskelig. Oss 16-17 åringer får et altfor stort press på oss med å velge hva vi skal bli, og det er så alt for mye å velge mellom. Luksusproblem mener vel mange, men det er like så vanskelig når man har alt for mange yrker enn veldig få.

Jeg føler at enten så har man visst hva man vil bli fra man var liten, ellers har man 0 peiling. Og jeg, jeg har 0 komma niks peiling. Jeg kjenner meg godt igjen i hva du skrev at du interesserer deg for, for meg går det for det meste i det samme. Jeg ønsker også å studere i utlandet, men har ikke bestemt meg for hvor, siden det er vanskelig når jeg ikke vet hvilket studie jeg vil gå på. Men aller først skal jeg ta 2 vgs i USA på utveksling, også håper jeg på at jeg kommer over et yrke eller en idè som kan hjelpe meg videre, for i dette øyeblikk har jeg absolutt ingen peiling

Skriv en ny kommentar

hits