Kjøpt og betalt

Forbered dere på et veldig ærlig og bittelitt sint innlegg.

Jeg er ingen superblogger med titusener av lesere hver dag, ikke vet jeg hvor langt nede jeg er på den beryktede topplista heller men neppe langt oppe. Selv om jeg har såvidt over 1000 (fantastiske♥) lesere hver dag blir mailen min fylt med sponsoravtaler fra alle verdens kanter. Lugubre pengeavtaler til mange tusen kroner der de eneste kriteriene er at jeg skryter hemningsløst av produktet de vil selge og at jeg ikke merker innlegget med det lovpålagte "reklame"-stemplet øverst i innleggene som jeg får betaling for. Bloggere er en ung målgruppe, og vi kastes til hundene om vi får en viss trafikk på nettsidene våre. Hvem ville ikke sakt jatakk og skrevet inn kontonummer med et smil om de fikk mange tusen kroner for å skrive at: "Dette er det beste produktet jeg noen sinne har brukt!"? 

En mye lest blogg kan håve inn over en million i årslønn, det er mer enn en gjennomsnitlig lege tjener. Skal det være bedre betalt å skrive om sminke og klær enn å redde liv? Sponsoravtalene er på titusener av kroner og disse pengene betales til unge, merk, veldig unge mennesker. Selvfølgelig frister det med penger, men jeg har skjønt at det går ikke ann å takke ja til all dritten jeg får spørsmål om å skrive innlegg om, fordi da går jeg på en smell, da taper jeg. 

 

Denne mailen fikk jeg i forrige uke fra en bedrift jeg ønsker å sensurere navnet på for deres skyld.Hi Ina Kristin! ( <- Hater når det skjer)

My name is (...) and I work for (...). We love your blog and would like you to write a blogpost about the (...) that we sell on our site! In return you will get 2000 NOK, if you write positive about our products and if you do not mention the post is paid for. If you are interessed in this cooperation please don't hesitate to contact me again. 

- (...)


Hi (...)!

To write about the (...) I will have to test them myself so that I can make my own opinion whether I like them or not. I do not want to recommend products to my readers that I am not pleased with myself, and certainly not if I have not even tested them out. If I like the products and decide to write a post about them I must write that the blogpost is paid for. It is written by Norwegian Law that all paid blogposts shall be marked with "advertising". Hope you understand :-) 

Have a nice day!

- Ine Kristine


Hi.

We are not further interessed in this cooperation. Have a nice day, - (...)

- (...) 


Hva er dette liksom? Jo, dette er mennesker som ønsker å få reklame og som overhodet ikke ønsker at produktenes egentlige kvalitet skal testes ut. Slu mennesker som vet å utnytte unge bloggere som vet at 2000 kroner er mye for å skrive en rask bloggpost. Det er dette som får meg til å lure på hvordan toppbloggerne kommer seg unna alt dette? TENK så mye penger de sikkert blir tilbudt mot de småpengene jeg tjener på bloggen. 

Det jeg vil fram til er at det er ufattelig dårlig gjort av voksne mennesker å lure en ung målgruppe. Lokke de med penger og få de til å bryte loven. Jeg har aldri skrevet om produkter jeg ikke liker selv, og heller ikke fått penger for å skrive innlegg jeg er uenig i, og jeg merker alltid betalte innlegg med Reklame. Hvordan kan man ha samvittighet til annet? 

Blogg har blitt en billig markedsføringsplass for bedrifter som ønsker å søke en relativt ung målgruppe. Men når nullene bak første siffer i blogglønna blir viktigere enn dine ærlige meninger, når meningene dine blir kjøpt og betalt, da har du tapt. 

14 kommentarer Skjul

andelly

08.01.2014 kl.17:19

Veldig bra skrevet innlegg, og jeg visste ikke noe av dette. Visste at bloggere med høy statistikk og mange lesere, sikkert ble tilbudt sånt men visste ikke hvordan. Huff, det er jo din personlige mening som betyr noe, og ikke løyner. Da vil jo folk prøve produkter fordi du har sagt at det er bra, og bli sur på deg fordi det ikke fungerte. Er virkelig et utrolig dumt opplegg, og dumme voksne mennesker som holder på med slik utnytting. Det er jo også selvfølgelig yrker der man redder liv som burde tjene mer enn en liten blogg, og det er jo faktisk urretferdig behandling.
Julie <3

08.01.2014 kl.17:28

Bra du takket nei! Vet jo aldri hva som kunne skjedd hvis du hadde takket ja.....
Kamilla Haaland

08.01.2014 kl.17:32

Latterlig! Rett og slett.
Caroline

08.01.2014 kl.18:18

Dritbra, Ine! Håpa MANGE ser det innlegget, og at bedrifta sjøl ser det.
Tonje

08.01.2014 kl.19:16

Derfor like eg deg, :-) Stå på flinkus!
Drea

08.01.2014 kl.22:01

Så bra at du er bevisst på dette! :) Jeg ignorerer alle slike mailer.

08.01.2014 kl.22:59

Så utrolig tøft av deg! Du er så utrolig rå!
Susanne

08.01.2014 kl.23:35

Herregud så bra skrevet! Kunne ikke vært mer enig, og dette er noe som gjør meg litt usikker på om jeg kan stole på alle bloggerne. Det finns ikke noe mer irriterende enn å lese en anbefaling hvor produktet blir hyllet av bloggeren, for så å finne ut at produktet suger! Deg derimot har jeg 100% tillitt til og vet at du aldri kunne gjort noe sånt! Du virker herlig <3
INE KRISTINE

08.01.2014 kl.23:37

Susanne: Tusen takk, så snilt sakt av deg! Er helt enig, når jeg ser hva som skjer 'bak fasaden' blir jeg enda mer usikker og tror nesten aldri på det jeg leser lengre. Veldig synd at det må være sånn.. Men bra du stoler på meg i allefall, for jeg kommer alltid til å være ærlig! :-D
INE KRISTINE

08.01.2014 kl.23:38

Anonym: Tusen takk, måtte bare få det ut!
Toril Hornnes

08.01.2014 kl.23:45

Vet du hva? Du er råå på å få ned tanker på "papir", er absolutt helt enig i alt du skriver her!
andrea

08.01.2014 kl.23:55

Suuperbra at du er ærlig! mange hadde lett "gått" for denne! det er bra å ta opp slikt
Marlene Nilsen

09.01.2014 kl.01:33

er dessverre mange som inngår slike samarbeid gitt
Steffen Strøm

09.01.2014 kl.19:09

du e på sækstiaindreplass e har sjækka

Skriv en ny kommentar

hits